Blog tilegnet Graphos danske kunder, med tips & tricks til brugen af programmerne i Creative Suite pakken: Photoshop, InDesign, Illustrator...

fredag, oktober 06, 2006

Brug Acrobat når du kommunikerer rettelser

Som selvstændig grafiker bosiddende i det sydlige Spanien kan afstanden til kunderne i Danmark til tider synes store. Hvordan overstiger man for eksempel hurdlen når der skal foretages rettelser i et layout?

Et eksempel kunne være brochuren hvor modelbilledet skal sælge den nye kollektion af skjorter. Der er travlhed og ingen mulighed for at foretage de sidste rettelser ansigt til ansigt, så beskeden i telefonen lyder: Kan du ikke lige glatte skjorten ud lige på det område dér? Tilbage sidder jeg som et stort spørgsmålstegn for jeg kan jo ikke se hvad kunden peger på.

Eller lad os tage eksemplet med tabellen jeg hurtigt har udarbejdet til formålet:


Der er en rettelse til tabellen: Den grå farve skal gøres lidt lysere. Hvilket grå farve, denne? eller denne? Undgå misforståelser og tag samtalen med udgangspunkt i en PDF fil med kommentarer.

Lad os sige at tabellen er blevet udvekslet mellem parterne som et billede, som vist i ovenstående eksempel.

Filen skal konverteres til PDF for at kunne bruges i Acrobat 7 Professional. Det kan du gøre ved at vælge "Create PDF" i File menuen i Acrobat (shortcut Ctrl+N til pc eller shortcut Æble+N).

Alternativt kan du tage et screendump med shortcut SHIFT+Print Scrn (PC) eller Æble+SHIFT+3 (mac). I Acrobat 7 Professional skal du så istedet vælge Create PDF > From Clipboard Image. Se nedenstående:


Derefter vælger du notesblokken i Acrobat for at indsætte en note præcis dér hvor du ønsker rettelsen fortaget. Vælg fra menuen Comments og det første punkt Add Note.


Metoden er ikke som sagt kun god af praktiske årsager eller når tiden er knap, men er på samme tid et god sikkerhed for, at layoutrettelsen der blev bedt om rent faktisk bliver foretaget. Når rettelsen er foretaget, så klikkes noten af med et V.

I ovenstående kan det måske virke som det er lidt meget at gøre ud af nogle få rettelser, men så tænk på hvis det drejer sig om et projekt på 72 sider? Jeg kan love dig for at der er mange grafikere som med gru tænker tilbage på Post It sedler som er faldet af layoutet. Hvilken side var sedlen på? Og hvor på siden?

Som sidste nyt kan jeg fortælle at Acrobat 8 ser ud til at være på trapperne. I den nye version bliver dette område med udveksling af rettelser taget et skridt videre. Der går rygter om indarbejdelse af webcam og onlinerettelser, således at du som kunde kan se rettelserne blive foretaget on the fly. Det er et område du kan forvente at se meget mere til.